středa 20. ledna 2010

Jak to chodí na kiwi epizoda 3

Už jsme po výletu zase v práci a najetí do rutiny je opravdu náročné. Kiwátka povyrostla a zlaté kiwi vypadá jako z nějakého sci-fi filmu jen nemá chapadla ani velké zuby. Je takové lysé a šedivé. Jestli znáte psa naháče, tak přesně tak nebo jako kdyby prase zešedivělo brrrr. Děláme to samé jako před prázdninami, no kreativitu tu nepohledáte.

Ale dost o kiwi. Třeba by vás zajímalo něco z běžného života. Tak začneme tím, jak jsme na tom s angličtinou po skoro čtyřech měsících. Naše angličtina má co dělat spíše se schopnostmi nežli dovednostmi (pokud nevíte, jaký je v tom rozdíl, rádo vám to vysvětlí jakékoliv švihadlo, které nespalo na přednáškách). Dovednosti s angličtinou tu bohužel moc neuplatňujeme proto, že díky bohu nikdo od Jirky nechtěl a nepotřeboval zachránit a nechtěl si O TOM popovídat a co se mě týká, díky bohu nechtěl nikdo namasírovat a bohužel nikdo nechtěl turbínu či její součást, natož si o tom povídat. Slovíčka buď známe, ale špatně je vyslovujeme nebo je známe, vyslovujeme dobře, ale používáme špatně a v nevhodný okamžik nebo a to nejčastěji, nemáme vůbec ponětí, o co se jedná a jen se usmíváme a kýveme. Kdo viděl film Madagaskar zná hlášku tučňáků : Nekecej a mávej“. Takže jsme odkázáni na schopnost improvizace, pokus-omyl a schopnost ovládání končetin a mimických svalů. Nejvíce si to samozřejmě užíváme při nakupování. Většinou nemůžeme TU konkrétní věc najít (a to mi přišla Billa chaotická haha) a musíme se ptát domorodců. Už běžně zahajuji konverzaci takto: „Dobrý den, sháníme tuto věc, nevíme jak se tomu u vás říká, ale vypadá to tak a tak, má to takovouto barvu a používá se to k tomuhle..“ Potom použijeme již výše zmiňované schopnosti plus tzv., hru hlasu (pokoušení se vyslovovat s různou intonací a přízvukem doufaje, že se dotyčný/ná chytí). Naštěstí jsou tu lidí někdy až nechutně milí a rádi a děsně ochotně pomáhají. Tímto se naše slovní zásoba obohatila o slovíčka jako např. těsto na chleba, těsto na koláč – štrůdl, pant, záclonky (mé oblíbené, pořád ho neumím vyslovit, kýchání, škytání apod. samozřejmě pár jadrných výrazů.


Možná by vás i zajímalo, co tu jíme a jak to je tady s potravinami. Je to tu v některých věcech dosti odlišné než u nás - do Podolí, do lékárny...


Máme rádi/oblíbili jsme si:

Maso - Překvapením pro nás byly ceny. Je to opačně než u nás, kuřecí je tu nejdražší a hovězí nejlevnější a velmi mňamózní, na vepřáka tu narazíte jen málo – sbohem snitzl. Maso si dopřáváme, ale pokud je v nějakých akcích. Cena hovězího je cca 12 NZD/kg.

Mléčné výrobky - jsou bájo, kam se hrabeme se smetanami, jogurty a mlékem. Sýry nás trochu zklamaly, třeba tu neseženete kozí či ovčí sýr, takových ovcí tu mají..béééhovada (viz Terry Prachet) jsou jen na maso a vlnu a vše se vyváží. Sranda že.

Ryby – skvělé, i já si šmakuji. Nadchly nás 500g konzervy tučňáka (díky MYFe za tip), ty stoji kolem 5 NZD, je sice thajský, ale to nevadí.

Zelenina, ovoce – moc dobré a druhy které neznáme.


Nemáme rádi/ zklamalo nás:

O pivu a chlebu hovořiti nemusíme, to všichni vědí.

Uzeniny - to byste nevěřili, čemu tady říkají párek brekeke. To by snad ani Miňda nejedl. Štangli suchého salámu či uzeninku tu neseženete a pokud ano, je dovozová a drahá.

Bujóny, pytlíkovky apod. – bujóny jsou úplně bez chuti a jídlo je tudíž jaksi mdlé. Česnek slabota. Vše tu musíte nejdřív rozmíchat v horké vodě, nic není do studené. Sehnat pytlíkovou polévku či br kaši v prášku je nadlidské umění. Čerstvé droždí se tu sehnat také nedá, tož děkuji maminkám za recepty, ale droždí máme jen suché, váhu a mixér nemaje, maje jen hrnek a lžíci hihi.

Kačka a Mamka nám poslaly vánoční balíkodárečky (tímto oběma ještě jednou děkujeme). Maminka byla ale natolik šílená, že sice neposlal kapra a salát, ale rum, štolu a salámy pod názvem Vánoční ozdoby. Překvapivě celníci a bio kontrola její lest prohlédli, balík nám sprostě otevřeli a část zabavili. Ale RUM prošel jupííí a štola taky. Nechápu to, ale nějak jim nedošlo, že rum nebalíme do půllitrové lahve od coly. Salámy asi sežrali (vymlouvali se, že nebyly komerčně zabaleny) a napsali nám, že je za pouhých 79 NZD pošlou zpět odesílateli nebo je zdarma bio zlikvidují. Drazí raději nic neposílejte, nebo to komerčně zabalte haha. Ne vážně, 8.2. plujeme na jižní ostrov a pak ví bůh, kde budeme.

Dnes jen PápálÁla jelikož líbání někoho z Vás popuzuje a uráží.

PS: jestli nám ještě někdo nějakou formou sdělí, jak je v Čechách krásně, kolik sněhu napadlo a že je škoda, že tam nejsme, tak vás přijedeme vykostit. Jirka už min. 3x balil, zkouší si lavinové vyhledávání na dvorku v trávě a strašně úpí. Já úpím také, dělám na koberci andělíčky a mám tendence vařit grog. Tak nesééérte neséérte drazí. Když už pošlete alespoň fotky :)))).

4 komentáře:

  1. No, původně jsem vám to psát vůbec nechtěla, ale zítra jedeme na víkend na Zvoničku, k večeři budeme mít tatarák a v sobotu dorazí posila z černodolské horské služby obohatit naši kulturní produkci o další kytaru...
    Jinak je to furt jen práce, práce, práce... Pápálálá a hudlana :-))

    OdpovědětVymazat
  2. No, ja teda nevim, ale ze by nam bylo co zavidet... zima je hnus, clovek mrzne, klouze, sili ze tmy. Proste ja spis zavidim vam nadchazejici leto a more a zelen vsude vukol a vubec ;-). Tak zvladnete poslednich par dni u sedivych prasokiwaku a tesime se na zpravy z toho praveho cestovani. tH.

    OdpovědětVymazat
  3. Takze, dalsi slibeny komentar (no, slibila jsem, ze jdu cist dal, a komentar je nutny a do smsky by se nevesel, ta bude nasledovat ve zkracene podobe:)))
    Nu, opet vikend, opet zvonicka, snih - hnus hnusolak:)) me dost casto (a uspesne) vabil na svou hrud (Alenka vi, co tim chci rict, a myslim, ze i bez fotek si umi vse krasne predstavit).
    Ale x tisic noveho snehu, kde po padu se mi cele ruce zabori (dna nemaje)a nemam se tudiz od ceho odrazit (nepomahaji ani hulky, asi sem fakt mala bo co), no fakt spoustu zazitku i modrin:)))
    I kdyz neni nad ranni, horky, mokry caj...vysvetlim, ale radsi fakt az v te smsce...
    A co dal? Napriklad se mi podarilo "sejmout" dva chlapy (ne, nemyslim sbalit, ale opravdu sejmout") - no, nemeli jezdit tak blizko me, ne??? (ja vim, ale schvalne to fakt nebylo:)))
    Skoda, ze to neslo natocit (fotka by byla malo, tak holt jen zazitek)...
    Posilam pusku, zkusim zalezt do hajan, treba aspon fous dospat ten vikend.
    Papa ulicnici:)))
    Danulak snehulak
    xxx

    OdpovědětVymazat
  4. A to byste nevěřili, jak pěkně bylo na Pitztálu:-))Páčko,taky vás miluju :-)))Nájemník

    OdpovědětVymazat