neděle 20. června 2010

Jak jsme si to odpi(y)kali

Modří již vědí, že jsme zpět na severním ostrově a již jsme začali zase pracovat. Na picking alias pikání (česání) kiwi jsme se nechali zaměstnat tentokráte jinde v TePuke a to u staré, známé a prověřené party Roderick brothers (bratři Jeff a Berry). Představu vo co gou jsme již měli od našich drahých kamarádů a to především od Půlmoravských - Verči a Jirky z jejich videa. Stejně jsme první den byli nervózní jako prvničky, lehce se nám houpal žaludek a čekali jsme, co bude. Kupodivu nás místní a ani ostatní pracanti, kteří začali dříve, nesežrali, my byli uvedeni do problematiky. Potom jsme čučeli jako sůvy, když jsme zjistili, že jeden batůžek musíme naplnit do 5 min zlatým kiwi a do 3 min zeleným. Podotýkáme, že do batůžku se vejde fááákt hodně kiwi, cca 18kg (názory na váhy se liší). Zlaté se trhá pomaleji, jelikož je křehčí a může se snáze poškodit, tak s ním musí jeden zacházet jako s vejcem. Tato zjemnilost je nejspíše dána tím, že nemá vůbec charakteristické osrstění (už asi vím, proč je Jirka druh lesní hihi). Plné batůžky se vysypávají do Binů (dřevěných bedniček (pozn. korek: bednička zvící pouhých 400kg podle mě je to bedna a docela velká)) a do jednoho z nich se vejde cca 22 batůžků. Vše samozřejmě závisí na kvalitě a velikosti ovoce. Jeden traktůrek veze vždy 3 biny z místa A do místa B, kde s vymění s traktůrkem C....no abychom to shrnuli, češete, nasbíráte, vysypete atd. a to od 8:30 do 17:30 viz instruktážní video, které dodáme později. Pracovní doba na pikání je taky taková legrace. Nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec budete pracovat. Pokud prší nebo je velká rosa, čeká se než kiwátka oschnout. To platí dvojnásob u zlatého kiwi naháče. Takže ráno vstanete, opaříte se čajem, zapnete telefon a čekáte, zda vám přijde sms a zda budete pracovat a od kolika hodin.
Někdy jsme pracovali dlouho i za tmy při světle reflektorů a čelovek, někdy jen pár hodin a někdy jsme měli i více než 3 dny volna. Nejdéle jsme pracovali 10 dní v kuse a to se musíme přiznat, že jsme se už modlili za déšť a to všichni. Bohužel jsme to nějak přemodlili či co a pak lilo pořád.
A jak se nám to - tam vůbec líbilo? Líbilo se nám tam moc. Práce je to psychicky nenáročná, holt je to jen dřina. Co bylo úplně jiné a super bylo to, že tam byla skvělá banda lidí - skřeťáků. A to jsme předtím nezažili. Občas jsme si připadali jako v nějakém animovaném filmu od Warner Bros. Tolik poťouchlých lidí na jednom místě ccc, skoro jsme Jeffa a Berryho podezřívali, že to je jedna z podmínek přijetí do práce (pozn. korek: Ála měla dokonalé předpoklady stát se Roderikovic trvalým zaměstnancem:-)). Byli tam s námi lidi snad odevšud a my byli jedni z nejstarších hahaha. Občas se po práci pilo pívo, na které zval šťastný majitel sadu, že už má jako hotovo a za sebou nebo se jen tak sešlo u někoho na večeři nebo se jednou šlo hromadně na bowling (musím poznamenat, že jsem byla famózní a byla jsme dotazována, jak často v Čechách hraji (pozn. korek: Jako by tu něco zavánělo, necítíte to taky?:-)). Evidentně to vůbec neumějí hrát, když byli udiveni z mých podprůměrných výkonů 170 bodů). Velká legrace byla i během česání, povídalo se, učili jsme se navzájem sprosťárny, dělali si naschvály, zpívalo se. Hned to jinak utíkalo. My si asi nejvíce oblíbili izraelskou (Yoni, Tomir, Asa) a francouzskou partičku (Max a Roman) (tak bacha Lewi a Kuře už umím 3 slova hebrejsky). Ke konci pikací sezóny jsme se začali rozpadat a loučit, vyvrcholením bylo Hangi (maorský způsob „Seetnova hrnce, vše se zakope do země a rozvaří – maso, sladké brambory, dýně), které každoročně Roderici pořádají na rozloučenou. Lidi takového žrádla jste snad neviděli a kolik dortíků k tomu bylo, mňam. My přispěli starým dobrým štrůdlem (pozn. korek: no on byl vlastně nový a dobrý taky). No utřeli jsme slzy, rozloučili se, napsali si kontakty a vydali jsme se vstříc novým dobrodružstvím.....

2 komentáře:

  1. Ahojda :-)
    nevím jestli vám došla sms , tak pro jistotu ještě jednou bude to další kluk :-), už se na vás moc těšíme . Až uvidíte Jonáše tak si sednete na prdel už je to kus chlapa ... Jinak Lukáš s Kíkou stále čekají , ale snad zítra by se škvrně už mělo narodit :-) velkou pusu všem třem Lenka,Jonáš,Honza a břicho

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar skreti!
    My modri matne tusime (a pro orientaci ostatnich sem piseme), ze todle pikani, o kterem nam tu pisete 20. cervna, probehlo v kvetenci, neniliz pravda? Pak jste par dni mokli v horach, ale ted uz zase makate. Holt z NZ je to fakt straaasne daleko a nez se ty zpravy dojdou, uz je zase davno vse jinak. :-))
    Na rodne hroude se stridaji povodne, tropicka vedra a neco mezi. To je zrovna ted, coz trebas mne vyhovuje (kolem 20st, sem tam destik), ale je pravda, ze leto by mohlo bejt trosku teplejsi.
    Tesime se na dalsi zpravy, ale hlavne na vas, nekteri uz tu strihaji metr. ;-) Tak desti a snehu zmar, letu zdar,
    tH.

    OdpovědětVymazat