středa 31. března 2010

Milford Sound

Noc u jezera Monowai byla úžasná. Takových komárů co tu bylo, jsme tu ještě nezažili. Jiřík měl návaly horka a tvrdil, že by se nám zamlžily okénka a nemohli bychom brzy odjet a tak jsme se nechali bestiálně zžírat milionem moskytů. Aby toho nebylo málo a noc byla více probdělá, zpestřoval nám ji possum a světe div se... myška ryška. Přátelé tak to vypadá, že jsme již 4 z Lucyny (pes zatím chybí).
A zase TeAnau kde vám v knihovně zase něco posíláme. A valíme do Milford Sound nejdeštivějšího místa na světě (spadne tu 7000mm srážek ročně). Cesta se klikatí samozřejmě prší tak, že stěrače téměř nestíhají. Je tu asi milion vodopádů, spousta jezer a potoků. Asi nejvíc mě dostala cedulka Creek no.79. Lucina cílevědomě stoupá do pekelných krpálů až k Homer tunelu. Což je dost šílená stavba neb ho sekali růčo a to je kilometr dlouhý a výškový rozdíl je 140m. A pak zas dolů jsou tu serpentiny, že ani Alešův volantový tríček nestačí. Ve městě jsme ve čtyři, takže jsou všechny cruisery kšá. Jdeme se shánět po kempu a po ceně 20nzd hlava/noc chvíli uvažujeme o tom být hustí a spát na parkovišti, ale všude je cedule No stay over night, tak v rámci zachování dobré karmy (plynu není nikdy dost) jedem 40km zpět do kempu Doc, kde spokojeně prospíme celou noc.
Ráno jedeme prvním lodním cruisrem (s kontinentální snídaní), protože se Ála vymlouvá, že prší, že je invalida na prst (původně jsem myslel, že se zraňuje záměrně, aby nemusela dřít na kiwi, ale pravda je taková, že se jí nechce pádlovat). A tak tedy shlížíme na krásy Milford Soundu z paluby lodi. Vodopády, sealové, vlny (Álu málem opustila kontinentální snídaně) a samozřejmě prší, prší, jen se leje. Pro nás byl asi největší zážitek Milford Discovery, což je podmořská observatoř 10m pod hladinou, kde jsme strávili asi hodinu civěním na rybičky (Ála se zamilovala do Bruce). Zpět na pevné zemi ještě navštěvujeme The Chasm, což je vodopád a jím vytvořené skulptůry v žule, asi tak s půlkou Číny (staví tu všechny výletní autobusy). Znechuceni strkanicí a zácpou jedem dál. Stavíme ještě v Divide (nástup na Roteburn trek), kde se jdu protáhnout na vyhlídku Key Summit. Ála nejde, že prší, je mlha a vůbec (???) a raději šije věšátko!!!!. Panorámata jsou klasicky dvoumetrová. Fouká, prší, mlží a vůbec mi tě to připomíná Míro:-). Na ceduli psali 3hod. return, takže potom co jsem se vrátil za hodinu čtyřicet už tady tomu časování už vůbec nerozumím. Ještě se nablyžujeme (p.k.: o lyžování nic nevím, ale když to tak autor napsal... :)) k Te Anau do dalšího DOC kempu a zítra vám to zkusíme poslat:-) (teda estli to někdo ještě čte) a pak kdo ví.
Smějte se a opatrujte se nám A FAKT PŘIJEDEME V ZÁŘÍ.
PS: Jéé Terko to už bude snažší tě přeskočit než oběhnout:-) (Turisto/skialpinistům zdar)

5 komentářů:

  1. Teda,
    píšete tak často, že ani nestíhám odpovídat :-)) Ale jen jezděte, ať pak máte za dlouhých zimních večerů o čem vyprávět :-)
    A ty panoramata teda... :-D ale být tam sluníčko, tak paráda.. :-)
    Pápá lálá, K. Jo a Karlovi pusu od Žabáka, už se mu také stýská ;-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, koukám, že počasí se s Vámi nemazlí. O to více chválím, že se nenecháte zastrašovat a vyrážíte vstříc nových trekům:-)My tu na apríla vymýšlíme, co s velikonocema a na 99% skončíme někde na skialpech (mé 1. v tomto roce a zjevně poslední:-)Holt nebyly lyžáky.....ty už teď mám (koupě byla velká a nemám ani na nájem...ale jsou kraááásné!)Jinak z novinek jen asi to, že rekonstruujeme podkroví u Oliv v Podolí a já tam od dubna budu bydlet a se mnou od června snad i Ondra:-) Pěkně jste se rozepsali, tak doufám nepolevíte a budete psát dále. Užijte sivelikonoce po NZ stylu (doufám, že Jirko pletes pomlázku...)a přeji pěknější počasí. Samozřejmě se jako ostatní už těším na setkání v září. P.S. viděla jsem fotku turisty (skialpinisty) Terky a Toma a opravdu boxer se v něm nezapře:-) pusu, V.

    OdpovědětVymazat
  3. no, ja teda nevim, ale tento zpusob podzimu na NZ zda se mi k cestovani ponekud nevhodnym... Mate tam podobne jako je tu na rodne hroude. Byt u nas zacal opravdovy april a semo tamo mezi vetrodestem vykoukne i blunce. Jsme zvedavi na zpravy o dalsich planech. A s tim zarim uz se holt nejak smirujeme, no. Tak desti a urazum zmar!
    tH.

    OdpovědětVymazat
  4. :-) Jeste, ze tam tu knihovnu mate. Pisete poctive a za to si vyslouzite medajlu! Ja vcera prvni bazen a dnes zkusim svezt turistu na kole, urco se to bude libit. V zari budu delat akorat statnice, tak snad se i uvidime. Tak si ten prijezd naplanujte az an konec zari, at nemusim resit to tezke dilema, zda vy ci skola :) Mejte se bajecne! pa t a s/t :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky!!!
    Predne, jelikoz smsky se mi vraci (nedorucene, nebo pendujici), musim Alence poprat k narozeninam i touto cestou!!! Doufam, ze sis to hezky uzila a ze Te Jirik nekde pekne vykoupal:)))
    Ja jsem si na volejbale zhmozdila kloub na palci, uz me to boli tri tydny, ale konecne s nim zacinam hybat a pouzivat, jeee!!! Tudiz s Tebou dooost soucitim...
    Ted sem lehla s dalsi anginou (od listopadu je to ma treti). Skoda, venku je docela hezky:(
    Takze prilet az v zari jo?:((( Skoda, skoda, pro nas...ale vy si to aspon poradne uzijete!!
    Mejte se krasne a at na vas aspon obcas vysvitne Punta!!!
    Pusku Danca

    OdpovědětVymazat